Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atvėsus orams dalis vilniečių prašo atnaujinti šildymo sezoną: savivaldybė jiems turi patarimą

Po kelių šiltų savaičių orai vėsta – kitos savaitės pradžioje dienomis prognozuojama tik keli laipsniai šilumos, o naktimis – net ir šalčio. Tad dalis šildymo sezoną pabaigusio Vilniaus miesto gyventojų nerimauja, ar namuose bei įstaigose nesušals. Vilniaus miesto savivaldybė teigia sulaukusi prašymų atnaujinti šildymo sezoną, tačiau to daryti neketina. Tuo tarpu šąlantiems daugiabučių gyventojams savivaldybė turi patarimą.
Šildymas
Šildymas / 123RF.com nuotr.

Pasidžiaugus keliomis šiltomis savaitėmis, iš spintų jau vėl teks traukti paltus. Savaitgalį numatomi gana vėsūs orai – nors dienomis aukščiausiai temperatūra gali pakilti iki 5-11 laipsnių, rytais beveik visą Lietuvos teritoriją apims šalnos. Kitos savaitės pradžioje temperatūra taip pat nukris iki 4-6 laipsnių šilumos dienomis ir -1 šalčio ar 3 laipsnių šilumos naktimis.

Tačiau jei paltai lauke ir apsaugos, dalis vilniečių, ypač gyvenančių senuose, energetiškai neefektyviuose daugiabučiuose, nerimauja, kaip reikės šildytis namuose.

Kai kurios savivaldybės jau imasi iniciatyvos. Kėdainių ir Rokiškio rajono savivaldybės pranešė, kad nuo balandžio 19 dienos, penktadienio, atnaujina šildymo sezoną. O kaip pasielgs Vilniaus miesto savivaldybė?

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas 15min tvirtino, kad savivaldybė šiuo metu sulaukia gyventojų prašymų atnaujinti šildymo sezoną. Tiesa, dabartinis besikreipiančiųjų skaičius, lyginant su ankstesnių metų šildymo sezono pradžiomis ir pabaigomis, nėra išskirtinis.

„Lygiai taip pat šildymo sezono metu prasidėjus pavasariui sulaukiame prašymų jį greičiau užbaigti“, – sakė G.Grubinskas.

Gyventojams šalti nebūtina

Pasak jo, šildymo sezono pradžia ir pabaiga kasmet yra skelbiama atsižvelgiant į faktines orų sąlygas ir numatomas orų prognozes, tačiau nuokrypių nuo orų šilimo ar vėsimo tendencijos dar gali pasitaikyti.

Visgi Vilniaus miesto savivaldybė neplanuoja atnaujinti šildymo sezono miesto mastu. O šąlantiems gyventojams turi vieną patarimą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilnius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilnius

„Gyventojai gali nuspręsti šildymą pastato mastu tęsti ilgiau. Tam reikia, kad už tokį sprendimą pasisakytų dauguma (50 proc. + 1) namo bendrasavininkų, pavyzdžiui, daugiabučio namo atveju – dauguma butų savininkų. Švietimo, ugdymo ir gydymo įstaigose šildymas gali būti įjungtas įstaigų vadovų nuožiūra pagal poreikį“, – paaiškino G.Grubinskas.

Jam antrina ir Vilniaus šilumos tinklų komunikacijos vadovė Monika Merkytė, pridūrusi, kad net ir paskelbus šildymo sezono pabaigą, gyventojai turi galimybę tęsti šildymą, jeigu jų namuose temperatūra netenkina.

„Verta atkreipti dėmesį, kad šilumos tiekėjas termofikacinį vandenį į pastatus tiekia ištisus metus, tad šiluma klientų namuose gali būti įjungta bet kuriuo metu, šį veiksmą atlieka namų administratoriai arba bendrija“, – pabrėžė M.Merkytė.

Energetiškai efektyviuose namuose visuomet yra šilčiau, kai tuo tarpu senos statybos, nerenovuotuose daugiabučiuose temperatūra gali būti žemesnė dėl nesandarių langų, stogo perdangų ar kitų konstrukcijų. Dėl šios priežasties atvėsus orams gyventojai gali pasinaudoti galimybe ir pasibaigus šildymo sezonui tęsti konkretaus daugiabučio namo šildymą.

Monika Merkytė
Monika Merkytė

Kaip pabrėžia „Vilniaus šilumos tinklų“ atstovė, tokią teisę turi daugiabučių namų, kuriuose yra modernizuotas (nepriklausomas) šilumos punktas, gyventojai.

„Atkreipiame dėmesį, kad šio tipo šilumos punktai Vilniaus mieste yra dominuojantys ir sudaro didžiąją dalį (apie 95 proc.), tuo tarpu priklausomų šilumos punktų sostinėje yra vos 5 proc.“, – sakė M.Merkytė.

50 proc. + 1 butų savininkų pritarus, kad šildymas turi būti atnaujintas, apie priimtą sprendimą įjungti šildymą konkrečiame daugiabutyje šilumos tiekėją turi informuoti namų administratorius arba bendrija.

Šiuo metu „Vilniaus šilumos tinklai“ yra sulaukę 7 prašymų atnaujinti šilumos tiekimą daugiabučiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius