Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 21

Dirbate nuotoliu iš kitos šalies? Štai ką privalote žinoti, kitaip mokesčius teks mokėti svetur

Dirbate nuotoliu Lietuvos įmonėje, bet gyvenate ar keliaujate užsienyje? Ar žinote, kad tokią laisvę turite iki 6 mėnesių? Vėliau mokesčius gali tekti mokėti tai šaliai, kurioje esate, arba jus pasivys net dvigubi mokesčiai. Advokatė paaiškino, ką būtina žinoti taip dirbantiems.
Darbostogos
Darbostogos / Shutterstock nuotr.

Tik iki 6 mėn. O kas po to?

„Gyvenimas užsienyje, darbas Lietuvoje. Iš vienos įmonės sužinojau, kad su lietuviška darbo sutartimi dirbant nuotoliu kitoje Europos šalyje ten galima gyventi iki 6 mėnesių per metus. Bet niekur nerandu informacijos apie tai, kas nutiks, jeigu būsiu ilgiau“, – feisbuke iškėlė klausimą vyriškis.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) nurodo, kad daugelyje pasaulio valstybių galioja tokia taisyklė: žmogus, gyvenantis toje valstybėje bent 183 dienas per metus, tampa rezidentu mokesčių mokėjimo tikslais.

„Jeigu Lietuvos įmonės darbuotojas nuvyksta į kitą šalį ir joje nuotoliniu būdu dirba ilgiau kaip pusmetį, susiformuoja prielaidos tokiam darbuotojui tapti tos šalies mokesčių rezidentu.

Jeigu lietuviškos įmonės darbuotojas taps ne Lietuvos mokesčių rezidentu, tai gali turėti neigiamų pasekmių ne tik pačiam darbuotojui, bet ir įmonei (darbdaviui). Siekiant išvengti tokių pasekmių, manome, kad įmonė turėtų riboti laikotarpį, kurį darbuotojas gali praleisti kitoje užsienio valstybėje“, – pabrėžia VDI.

Ar tai tikrai gali turėti neigiamų pasekmių, kokiais atvejais net ir didžiąją laiko dalį užsienyje praleidęs asmuo vis tiek galėtų mokėti mokesčius Lietuvoje ir kada gali tekti mokėti mokesčius dviejose šalyse, 15min paklausė advokatės, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos (LJAA) valdybos narės Julijos Kalpokienės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius