Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Le Monde“ įvardijo, kodėl ES nepavyksta sustiprinti Ukrainos priešlėktuvinės gynybos

Kelios šalys, įskaitant Prancūziją, nenori atsisakyti savo pažangiausių oro gynybos sistemų. Apie tai pranešė Prancūzijos leidinys „Le Monde“.
Priešlėktuvinių raketų kompleksas „Patriot“
Priešlėktuvinių raketų kompleksas „Patriot“ / dpa/Scanpix

Laikraštis primena, kad neseniai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakartojo, kad oro gynyba „šiandien yra mūsų prioritetas“.

„Suvokdamos ukrainiečiams gresiantį pavojų, Europos valstybės stengiasi susiorganizuoti, kad galėtų jiems padėti, pasveikinusios JAV paramos atkūrimą, tačiau po to, kai Atstovų Rūmai nubalsavo už naują 60,8 mlrd. JAV dolerių paketą, gali prireikti kelių savaičių“, – rašoma straipsnyje.

Tuo pat metu, kaip teigia žiniasklaida, ES pagalbos Ukrainai pažanga yra daug darbo jėgos reikalaujantis darbas. Todėl ES valstybių ir vyriausybių vadovai „per balandžio 17-18 d. Europos Vadovų Tarybos susitikimą buvo atsargūs, kad duotų kuo mažiau pažadų“. Tik postą paliekantis Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė, kad yra pasirengęs išpirkti kai kurių šalių turimą įrangą, kad ją perduotų Ukrainai.

V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis

„Žinome, kad kelios šalys turi „Patriot“ atsargų, tačiau gali nenorėti jų pristatyti tiesiogiai“, – sakė M.Rutte.

Taip pat pažymima, kad šio aukščiausiojo lygio susitikimo metu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino valstybes nares padaryti gestą, nurodydamas, kad prioritetas yra parama Ukrainos priešlėktuvinei gynybai.

Vakarų pagalba Ukrainai: paskutinės naujienos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai atskleidė, ką Didžioji Britanija perduos Ukrainai. Pasak jo, paketą sudarys „Storm Shadow“ ir kitų tipų raketų perdavimas, šimtai šarvuočių ir vandens transporto priemonių, taip pat amunicija.

„Unian“ taip pat pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas patikino V.Zelenskį, kad pirmosios pagalbos Kyjivui paketas bus greitas ir galingas. Be kita ko, jis sustiprins Ukrainos priešlėktuvinius, tolimojo nuotolio ir artilerijos pajėgumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius