Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 23 /10:44

Trikdžiai Kauno tarybos posėdyje – susirinko išsakyti, ką mano apie V.Matijošaitį, o jo – nė kvapo

Į balandžio 23 dieną Kauno miesto savivaldybėje vykstantį tarybos posėdį sugūžėjo saujelė piketuotojų. Jie rankose laikė įvairius, prieš merą Visvaldą Matijošaitį nukreiptus, plakatus. Taip norėta išreikšti poziciją dėl neseniai paaiškėjusios informacijos, jog merui priklausanti įmonė galimai daugiau nei 10 kartų į Rusiją vežė kare pritaikomas prekes – guolius. Tiesa, pats V.Matijošaitis viso to neišvydo.
Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“
Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Antradienį surengtą akciją inicijavo piliečių grupė, feisbuke pasivadinusi „Mes nepavargsim“. Į tarybos posėdį jų sugūžėjo apie 10.

„LRT tyrimo duomenimis, „Vičiūnų“ grupei priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ daugiau nei 10 kartų į rusiją vežė kare pritaikomas prekes – GUOLIUS. Dėl sankcijų pažeidimo jau pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau Kauno savivaldybė ir toliau tyli, o dalis tarybos narių toliau remia tuos, kurie remia rusiją. Tad gal metas paklausti – kas dalinasi šiltu GUOLIU su krabu?

Šįkart neorganizuojame oficialaus protesto, o siūlome pažvelgti abejinGUOLIAMS tarybos nariams ir vicemerams į akis – asmeniškai. Ypač tiems, kurie buvo tokie vanGUOLIAI pasirašyti mero interpeliaciją“, – tokiu tekstu piketuotojai socialiniuose tinkluose kvietė „visus, pavargusius nuo politinės veidmainystės, išsisukinėjimų ir šių patoGUOLIŲ pasiteisinimų“, ateiti į antradienį vykstantį tarybos posėdį.

Priminta, kad tai nėra protestas, todėl prašyta būti atsakingiems ir nesiburti į didesnes nei 15 žmonių grupes.

Mero nerado

„Laikomės pažadų – mes nepavargstame ir atėjome parodyti, kad neužsiliūliavome. Ir neužtenka, kaip kolega sako, tokių pirstelėjimų viešojoje erdvėje dėl pardavimo, kai tuo pačiu metu Kaune vyksta ikiteisminis tyrimas dėl guolių vežimo į Rusiją – kare pritaikomų priemonių“, – žurnalistams prieš posėdį sakė vienas akcijos iniciatorių.

Anot jo, lygiai taip pat toliau vyksta tarybos narių, vicemerų ir visų kitų komandos narių patogus sėdėjimas, ignoravimas.

„Atėjome pareikšti pykčio dėl tos guolių istorijos ir paklausti atsakomybės tarybos narių, kodėl jūs esate baiminguoliai, dinguoliai, patoguoliai ir taip toliau“, – teigė akcijos dalyvis.

Tačiau antradienį pasirodę posėdžių salėje aktyvistai sužinojo, jog V.Matijošaičio nebus – jam prasidėjusios kasmetinės atostogos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“

Tarybos posėdžiui pirmininkavo „Vieningo Kauno“ narys Benjaminas Želvys.

Akcijos dalyviai ėmė reikalauti, kad būtų surengta spaudos konferencija dėl „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos.

„Vičiūnų grupė“ praėjusią savaitę informavo pardavusi Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir dar septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones, tačiau detaliau to nepakomentavo.

Teko tramdyti

Tarybos posėdžio metu saujelė susirinkusiųjų ėmė vaikštinėti tarp tarybos narių – norėjo įteikti plakatus su jų veidais ir prierašais, pvz., „vanguolis“, „patoguolis“, „abejinguolis“ ir t.t. Taip siekta įgelti tiems „Vieningo Kauno“ nariams, kurie nepasirašė dėl V.Matijošaičio interpeliacijos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas „Guolių patikra Kauno savivaldybėje“

Vicemeras Andrius Palionis ėmė juos tramdyti.

„Atsiprašau, bet ne tarybos nariai po posėdžių salę vaikščioti negali. Norai yra norai, taisyklės yra taisyklės. Prašome nekelti triukšmo, šaršalo, kitaip būsite išprašyti iš posėdžių salės“, – kalbėjo A.Palionis.

Išdalinę „Vieningo Kauno“ nariams tai, ką norėjo, protestuotojai susėdo į savo vietas. Į tarybos posėdį jie buvo atsinešę ne tik plakatus, bet ir guolių.

Pradėjo tyrimą

15min primena, kad Kauno mero V.Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos grupei „Vičiūnų grupė“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ nuo karo Ukrainoje pradžios į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes, – tai neseniai paskelbė LRT Tyrimų skyrius.

Penkis kartus tokios prekės į Rusiją gabentos jau po to, kai konkretūs jų kodai buvo įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus.

Skelbiama, kad tarp vežtų prekių buvo ir tos, kurios yra įtrauktos į ginkluotės gamybai reikalingų aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą – pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai, taip pat kitos dvejopos paskirties prekės.

Visų prekių gavėjas buvo Kaliningrado srityje, Sovetske, veikianti „Vičiūnų“ gamykla „Vičiūnai-Rus“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas

LRT šaltinių duomenimis, „Plungės kooperatinė prekyba“ buvo viena įmonių, dėl kurių eksporto į Rusiją Lietuva 2023 metų pirmąjį pusmetį gavo įspėjimą iš Europos Komisijos.

„Vičiūnų grupė“ pripažino vežusi tokias prekes, tačiau tikino apie sankcijas nežinojusi – esą šis techninis eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas.

V.Matijošaitis ir L. Skierus valdo po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų.

Dėl to teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Interpeliacija neįvyko

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščioniai demokratai (TS-LKD) parodė iniciatyvą dėl interpeliacijos merui V.Matijošaičiui. Jie teigė mero atstatydinimo siekiantys dėl grėsmės nacionaliniam saugumui, tačiau nei likę opozicijoje esantys tarybos nariai, nei „Vieningo Kauno“ atstovai, tai yra mero bendražygiai, parašų nepadėjo.

Kauno socialdemokratai paaiškino, kad interpeliacijos merui nepalaikys, kadangi neturint pakankamo palaikymo, ši iniciatyva pasmerkta žlugti.

Tiesa, paaiškėjus naujai informacijai apie galimus pažeidimus, LSDP iš naujo svarstytų interpeliacijos klausimą. Viskas priklausys ir nuo ikiteisminio tyrimo rezultatų.

Taigi interpeliaciją pasirašė tik TS-LKD frakcijos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius