Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dalis menininkų grąžina kultūros sezonui Prancūzijoje skirtus pinigus: „Įgriso dirbti veltui“

Likus penkiems mėnesiams iki Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje pradžios, kelios kūrėjų komandos, gavusios dalinį finansavimą, planuoja grąžinti pinigus ir nevykti į numatytų renginių maratoną. Vienintelė tokio sprendimo priežastis – neadekvačiai mažas finansavimas, kurio nepakanka net minimaliems būtiniesiems poreikiams. Sezono organizatoriai teigia, kad pagal konkurso taisykles projektai remiami 70 proc., likusią dalį turėjo susirasti patys kūrėjai.
Šokio teatro „Okarukas“ spektaklio vadovė Inga Fontez-Sakurako ir Lietuvos kutūros sezono Prancūzijoje plakatas
Šokio teatro „Okarukas“ spektaklio vadovė Inga Fontez-Sakurako ir Lietuvos kutūros sezono Prancūzijoje plakatas / Arvydo Gudo ir Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kovo pabaigoje tapo žinomi visi projektai, kurie atstovaus Lietuvai šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais Prancūzijoje vykstančiuose Lietuvos kultūros sezono pristatymo renginiuose.

Lietuvos kultūros instituto bei Prancūzijos kultūros instituto Paryžiuje sudaryta komisija atrinko 128 projektus, kuriems paskirstyta 2 mln. 427 tūkst. Eur suma.

Tarp paremtų projektų – ir butô šokio teatro „Okarukas“ spektaklis „Meat Factory“, kurio režisierė choreografė, šio teatro vadovė Inga Fontez, kultūros bendruomenei geriau žinoma Sakurako vardu.

Oficialioje Lietuvos kultūros instituto paskelbtoje Lietuvos sezono Prancūzijoje programoje nurodoma, kad šis šokio spektaklis bus rodomas Paryžiuje, Point Ephémère menų centre lapkričio 25–30 dienomis.

Tačiau kaip 15min teigia šokio teatro „Okarukas“ vadovė I.Fontez-Sakurako, nors jos komandos darbas ir buvo atrinktas į renginių programą, o spektaklio rodymui Paryžiuje skirtas 8 tūkst. eurų finansavimas, tačiau artimiausiu metu ji planuoja grąžinti pinigus, nes, anot jos, tokia suma nepadengia visų būtinųjų kelionės bei pasirodymo išlaidų, jau nekalbant apie honorarus patiems kūrėjams.

„Esame pagerbti, nes mus atrinko ir mums būtų garbė atstovauti Lietuvai Prancūzijoje, tačiau kiek galima dirbti už savo pinigus?“ – retoriškai klausė I.Fontez-Sakurako.

Arvydo Gudo nuotr./Akimirka iš šokio spektaklio „Meat Factory“
Arvydo Gudo nuotr./Akimirka iš šokio spektaklio „Meat Factory“

Vietoj būtino finansavimo – trečdalis reikalingos sumos

Su savo kolektyvu Paryžiuje I.Fontez-Sakurako ketino pristatyti 2023 metais sukurtą šokio spektaklį „Meat Factory“ pagal rašytojo Jaroslavo Melniko romaną „Maša, arba Postfašizmas“. Anot jos, šis ukrainiečių kilmės Lietuvos rašytojo kūrinys šiandien yra be galo aktualus ir galėtų sulaukti didžiulio rezonanso.

Šis ukrainiečių kilmės Lietuvos rašytojo kūrinys šiandien yra be galo aktualus ir galėtų sulaukti didžiulio rezonanso.

„Tai yra distopinis romanas, kalbantis apie tai, kaip gali nužmogėti visuomenė, jei joje įsigali tam tikros fašistinės jėgos. Akivaizdu, kad, žvelgiant į dabartinį mūsų laiką, šis prieš dešimtmetį išleistas romanas yra be galo aktualus šiandien“, – teigė I.Fontez-Sakurako pabrėždama, kad šis kūrinys yra išleistas ne tik lietuvių, tačiau ir ukrainiečių bei prancūzų kalbomis, o autoriaus kūryba neblogai pažįstama Prancūzijos skaitytojams.

Pasak menininkės, pateikus šio kūrinio paraišką Lietuvos sezonui Prancūzijoje, ekspertai jį atrinko ir skyrė finansavimą.

„Dėl to labai apsidžiaugėme, nes bendras paraiškų skaičius buvo didžiulis, o finansuotų projektų – ne tiek jau daug“, – pasakojo šokio teatro vadovė. Tačiau jos džiaugsmas truko neilgai, nes pamačius, kad projekto pristatymui skirta 8 tūkst. eurų, menininkė teigė labai nusivylusi.

Pauliaus Židonio nuotr./Šokio spektaklio „Meat Factory“ generalinė repeticija
Pauliaus Židonio nuotr./Šokio spektaklio „Meat Factory“ generalinė repeticija

„Šis projektas turėtų būti pristatomas Paryžiuje, kur vienuolikos žmonių komanda planavo praleisti savaitę, mat reikalingas laikas pasiruošimui, repeticijoms, dvi dienas surengti pasirodymus ir grįžti atgal. Maža to, būtina į Paryžių nuvežti ir spektaklio scenografiją. Tad nereikia daug skaičiuoti, kad suprastum, jog tokios sumos projekto įgyvendinimui yra akivaizdžiai per maža“, – kalbėjo I.Fontez-Sakurako pažymėdama, kad teikiant paraišką Lietuvos kultūros institutui, jų prašoma suma buvo beveik 20 tūkst. Eur. O bendras projekto biudžetas – 28 tūkst. Eur.

Anot šokio teatro vadovės, pagal Lietuvos Respublikos įstatymus vienam asmeniui Prancūzijoje yra nustatyta 69 Eur dienpinigių suma. Tad paskaičiavus savaitės dienpinigius vienuolikos asmenų komandai, jau susidaro daugiau nei 5 tūkst. Eur.

Pasak I.Fontez-Sakurako, pridėjus dar kelionės pirmyn ir atgal bei nakvynės Paryžiuje išlaidas, bendra suma jau viršija 8 tūkst. eurų. Ir tai, anot jos, yra minimumas to, kas yra tiesiog būtina.

„Ir mes čia net nekalbame apie honorarus menininkams, už jų savaitės darbą“, – pabrėžė I.Fontez-Sakurako.

Pauliaus Židonio nuotr./Šokio spektaklio „Meat Factory“ generalinė repeticija
Pauliaus Židonio nuotr./Šokio spektaklio „Meat Factory“ generalinė repeticija

Teatro vadovė pabrėžė, kad, norint dalyvauti šiame projekte ir tikėtis finansavimo, reikėjo turėti ir partnerius Prancūzijoje. Anot jos, savo jėgomis Paryžiuje jie atrado partnerius, kurie nemokamai pažadėjo suteikti salę repeticijoms bei pasirodymams.

„Šiuo atveju yra didelė partnerių parama, nes mums nereikia mokėti už savaitės patalpų nuomą“, – pažymėjo šokio teatro vadovė.

Apibendrindama savo patirtį I.Fontez-Sakurako stebėjosi tuo, kaip organizuojant Lietuvos kultūros sezono pristatymo renginius Prancūzijoje, neadekvačiai skirstomas finansavimas, jei paskirtų lėšų neužtenka net būtiniausiems menininkų poreikiams.

Jos teigimu, gavus paskirtą finansavimą ir suskaičiavus visas numatomas išlaidas, ji bandė ieškoti partnerių, kurie galėtų finansiškai prisidėti prie spektaklio parodymo Paryžiuje, tačiau šios pastangos buvo bevaisės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatymas

Anot I.Fontez-Sakurako, nematydama realių finansinių galimybių įgyvendinti šį projektą ir neketindama dirbti nemokamai, ji planuoja grąžinti paskirtą 8 tūkst. eurų sumą ir atsisakyti dalyvavimo Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje renginiuose.

„Teikdami paraiškas visuomet skaičiuojame realias sumas, už kurias galima įgyvendinti projektus, tačiau per penkerius darbo metus įsitikinau, kad visada gauni trečdalį tos ir taip jau minimalios sumos. Iš pradžių su tuo bandai taikstytis, bet galiausiai ateina riba, kai dirbti nemokamai ar net į skolas tiesiog nebeišgali“, – pabrėžė šokio teatro „Okarukas“ vadovė, piktindamasi šitokia ydinga kultūros sektoriuje įsišaknijusia finansavimo praktika.

Viskas pagal konkurso taisykles

15min paprašius šią situaciją pakomentuoti Lietuvos kultūros instituto atstovų, redakcija gavo raštišką atsakymą nuo Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarės dr. Virginijos Vitkienės.

Pateikiame jos atsiųstą atsakymą:

„2023 metų spalį pateiktoje paraiškoje šokio teatras „Okarukas“ prašė 12 077 eurų jų projektui finansuoti. Paraiškų atrankos komisijos sprendimu, teatrui buvo suteiktas Sezono ženklas ir 8 000 eurų finansavimas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Virginija Vitkienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Virginija Vitkienė

Kaip ir kitais atvejais, pagal konkurso taisykles, kviečiantysis partneris – teatras Prancūzijoje įsipareigojo padengti kitas sutartas projekto įgyvendinimui būtinas išlaidas. Dažniausias modelis yra kai Lietuvos kultūros institutas padengia kelionių ir logistikos išlaidas, o kitas išlaidas – priimančioji organizacija.

Projektams įgyvendinti pagal konkurso taisykles, galėjo būti skirta ne daugiau kaip 70 proc. projekto įgyvendinimui reikalingų lėšų. Likusią projekto sąmatos dalį turi finansuoti abi projektą rengiančios šalys savo resursais“, – rašoma Lietuvos kultūros instituto pateiktame atsakyme.

Pasiteiravus ar esama ir daugiau projektų vykdytojų, kurie, kaip ir šokio teatras „Okarukas“, planuoja grąžinti jiems paskirtas lėšas, V.Vitkienės teigimu, dėl nepakankamo finansavimo dviejų planuotų projektų atsisakė ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Anot jos, „visos grįžtančios lėšos bus panaudotos Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje reikmėms“.

Nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 dienos Prancūzijoje Lietuvos kultūros sezono renginiai vyks daugiau nei 30-yje miestų. Partnerysčių projektus čia pristatys apie 130 Prancūzijos ir Lietuvos kultūros organizacijų.

Programoje – beveik 300 renginių, dalyvauja daugiau kaip 500 menininkų, atlikėjų, ekspertų.

Renginiuose tikimasi daugiau nei pusės milijono žiūrovų ir lankytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius