Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prieš ir po: senjorės kambarys pasikeitė neatpažįstamai – nereikėjo nė kapitalinio remonto

Nedidelis, vieno kambario butas gali būti patogus ne tik kasdieniams gyvenimo poreikiams, bet ir svečiams priimti, jei jį įrengiant ar atnaujinant bus pasitelkiami gerai apgalvoti sprendimai. Žinoma, stengiantis viską įgyvendinti teks pasukti galvą, kaip protingai sutalpinti visus turimus daiktus, kad būtų ne tik gražu, bet ir tvarkinga. Vieno kambario bute Klaipėdoje, kuriame gyvena energinga senjorė, apsilankė interjero dizaineris ir be kapitalinio remonto, kambarį pakeitė iš pagrindų.
Vidos butas prieš ir po
Vidos butas prieš ir po / Pranešimo aut. nuotr.

Pensininkė Vida jau 40 metų gyvena vieno kambario bute Klaipėdoje. Tame pačiame kambaryje šeimininkė ir miega, ir leidžia laisvalaikį – aktyvi ir linksma senjorė mėgsta žiūrėti televizorių, augina gėles, nuolat yra lankoma anūkų, kurie dažnai lieka nakvoti arba užsuka pas močiutę po pamokų. Tačiau bute jau norisi pokyčių: naujesnių baldų, modernių ir praktiškų sprendimų bei daugiau šviesos, rašoma „Ikea“ pranešime žiniasklaidai.

Ėmęsis šio buto atnaujinimo interjero dizaineris išsikėlė du pagrindinius tikslus – nedarant kapitalinio remonto, kambarį pakeisti taip, kad tvarką mėgstanti Vida čia galėtų priimti svečius, leisti laiką viena ar su anūkais bei sutalpinti savo drabužius ir daiktus.

Vienas baldas – kelios funkcijos

„Jei vienas kambarys atlieka kelias funkcijas, daugiafunkciai turėtų būti ir baldai“, – sako interjero dizaineris Kazimieras Tiknius. Vienas iš tokių – reguliuojamas kavos staliukas, kurio stalviršį prireikus galima pakelti arba nuleisti. Po stalviršiu yra vietos laidams tvarkingai nutiesti, tad staliukas tiks ne tik kavai pasidėti, bet ir pasitarnaus dirbant kompiuteriu. Šis sprendimas pravers, kai pasisvečiuoti užsuks Vidos anūkai.

Dar vienas daugiafunkcio baldo pavyzdys – kampinė sofa-lova. Ant jos – ne tik patogu sėdėti žiūrint televizorių, bet ją ištiesus ji virs patogia dvigule lova. Interjero dizainerio teigimu, renkantis sofą-lovą, reikėtų atsižvelgti ir į užvalkalų kokybę bei pirmenybę teikti tvirtam, atspariam audiniui, kuris nesugeria skysčių arba užvalkalams, kuriuos galima nuimti ir išskalbti.

Dar vienas sumanus sprendimas – moduliniai baldai. Šiuo atveju, interjero specialistas sumodeliavo spintą ir spintelę pagal konkrečius čia gyvenančios senjorės poreikius ir kambario išplanavimą. Taupydamas erdvę – spintą jis suplanavo iki pat lubų. Pasak K.Tikniaus, uždari baldai daiktų laikymui kuria tvarkos jausmą, tuo tarpu miksuojant juos su atvirais – kambariui suteikiamas jaukumas.

Taupant vietą, reikia nepamiršti išnaudoti net ir netikėčiausių erdvių. Pavyzdžiui, interjero dizaineris išmontavo kambaryje esančią spintą, o jos vietoje atsirado atskiras miegamasis su patogia lova, papildomu apšvietimu ir nedidele lentynėle. Vietą po lova specialistas rekomenduoja išnaudoti dėžėms arba lovadėžėms su ratukais, kurias patogu ištraukti ir pastumti po lova. „Tokiose dėžėse galima laikyti antklodes, pagalves ar sezoninius drabužius, apsaugotus nuo dulkių“, – priduria specialistas.

Gyvumo interjerui suteiks smulkūs, bet matomi akcentai

Kitas momentas, kuris svarbus net ir mažose erdvėse – jaukumo teikiantys interjero akcentai. Tą pasiekti padeda ne tik augalai, bet ir tekstilė. Pavyzdžiui, didelis ir jaukus kilimas – ne tik maloniai užpildo erdvę, bet ir suteikia pilnumo pojūtį. Kartu su juo, interjero dizaineris pasitelkė ir keletą mažesnių kilimėlių. Taip pat, jis panaudojo pagalvėles, užtiesalus ir kokybiškas, šviesą sugeriančias užuolaidas. Tokie sprendimai ir praktiški, ir leidžia „sušildyti“ erdvę.

Savitumo šios svetainės interjerui K.Tiknius suteikė pasitelkdamas rėmelius su nuotraukomis iš Vidos gyvenimo atsiminimų. Vis tik, tam, kad širdžiai mieli suvenyrai ir nuotraukos namuose atrodytų tvarkingai, jis pataria juos grupuoti tam skirtoje vietoje. Šiame kambaryje jis pritaikė paveikslų lentynėles, ant kurių ir nugulė prisiminimus keliantys daiktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius