Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ketvirtą sezoną pentinius auginanti Giedrė: vieniems tai – sentimentali darželių gėlė, kitiems – atradimas

Šie augalai itin mėgiamas kraštovaizdžio dizainerių pasirinkimas. Nesudėtinga juos derinti ir su visžaliais, ir su skirtingų spalvių kitų augalų žiedais. Jei dvejojate, ar sugebėsite patys užauginti aukštaūgių pentinių, verta pasitarti su etno darželių gėlininkais. Viena jų – Giedrė Radzevičiūtė, pentinius auginanti ketvirtus metus.
Darželiniai pentiniai
Darželiniai pentiniai / Shutterstock nuotr.

1937 metų senelių sodyboje šeimininkaujanti žolininkė skaičiuoja, kad šiemet pasisodino 56 jų daigus.

„Pentiniai man dieviški. Tai lietuvių etno darželių gėlės, šiuo metu išgyvenančios tam tikrą atgimimą“, – tikino šalia Berzgainių piliakalnio etno gėlynus puoselėjanti pašnekovė.

Asmeninio arch.nuotr./Pentinių sodinukai
Asmeninio arch.nuotr./Pentinių sodinukai

Anot jos, vėdryninių augalų šeimai priklausantys pentiniai tinka ne tik auginimui lauke, tačiau ir puokščių kūrimui.

Floristai juos renkasi dėl ryškios ir dekoratyvios išvaizdos, gracingų žiedų, lapų dailumo bei gebėjimo ilgą laiką – apie 10 dienų – išlaikyti savo šviežumą pamerkti į vandenį.

Shutterstock nuotr./Darželiniai pentiniai
Shutterstock nuotr./Darželiniai pentiniai

Su bijūnais ir vaistiniais augalais žydinčius pentinius savo sodyboje derinanti gėlininkė šį pavasarį įsigyti jų sodinukų siūlo iš savo sodybos, o tiems, kurie pasiryš mėginti auginti šiuos gražuolius savarankiškai, paliekame kelis patarimus, kaip tai daryti teisingai.

Taigi pentinių sodinukus verčiausia rinktis iš medelyno ar užsirekomendavusio gėlių augintojo, tuomet būsite tikri, kad žiedų sulauksite ir kitais metais. Investuoti į daugiametį sodinuką visuomet verčiau nei į vienmetį.

Asmeninio arch.nuotr./Giedrė Radzevičiūtė
Asmeninio arch.nuotr./Giedrė Radzevičiūtė

Pentinių simpatijas pelnysite, jei parinksite jiems saulėtą ir nuo vėjų apsaugotą augimvietę. Šie augalai itin nemėgsta skervėjų ir vėjų, nes šie kėsinasi nulaužti stiebus ir itin džiovina augalų dirvą.

Būtina sąlyga pentinių klestėjimui yra tinkamas drenažas ir turtingas dirvožemis. Todėl prieš juos sodinant reikėtų pagerinti dirvą kompostu ar mėšlu.

Karštesnėmis vasaros dienomis net ir daugiamečiai augalai gali išdžiūti, todėl verta vis patikrinti, ar pakanka augalams drėgmės.

Balandžio mėnesį pats tinkamiausias laikas pagerinti jų gyvenimą kompostu ar komposto mulčiu.

Na, o kai augalai pasiekia maksimalų savo aukštį, verta pagalvoti apie jų atramas nuo vėjo.

Atraminių karkasų esama įvairiausių dizainų ir spalvų, tad pagalvokite, kuris variantas labiausiai tiktų prie jūsų augalų.

Po žydėjimo pentinių žiedus reikėtų pašalinti. Jei nupjausite stiebus iškart jiems peržydėjus, pentiniai gali antrąkart pražysti vasaros pabaigoje ar rugsėjį.

Tiesa, antrasis žydėjimas jau nebus toks gausus kaip pirmasis. Bet gi žiedų nebus per daug!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius