Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 23

Krepšinio keliautoją pažadino stiprus žemės drebėjimas: „Namas siūbavo kaip laivas“

Ukraina, Kazachstanas, Latvija, Turkija, Egiptas, Saudo Arabija, Prancūzija, Taivanas. Tai – ne kelionių katalogo pasiūlymai, o šalys, kuriose Edgaras Želionis yra žaidęs krepšinį. Vienoje iš jų lietuvį prieš kelias savaites ne juokais išgąsdino stiprus žemės drebėjimas. „Galvoji, išlaikys namas ar ne, bet negali nieko padaryti“, – nemaloniais prisiminimais dalijosi tikras krepšinio keliautojas iš Lietuvos.
Edgaras Želionis
Edgaras Želionis / Mariaus Janavičiaus vizualas

34-erių kaunietį Lietuvos krepšinio gerbėjai turbūt geriausiai prisimena iš jo dviejų etapų Klaipėdos „Neptūno“ klube (2017-2018 ir 2021-2022 m.) arba trumpo pasirodymo su Lietuvos rinktinės apranga 2018-aisiais atrankos lange.

207 cm fiziškai stiprus, bet ir žaisti su kamuoliu bei pataikyti iš toliau gebantis puolėjas buvo vienas geriausių uostamiesčio ekipos žaidėjų, bet tiek po pirmo, tiek po antro etapo Klaipėdoje jis pasuko ten, kur žaisti iškeliauja nedaugelis.

Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka

Prieš penketą metų E.Želionį suviliojo pasiūlymai iš Egipto ir Saudo Arabijos klubų, kuriuose jis praleido metus.

O užpernai link jo atskriejo pasiūlymas iš Taivano, kuriame lietuvis žaidžia pastaruosius du sezonus.

Jis jau spėjo priprasti prie, kaip pats sako, beveik kasdien pasitaikančių žemės drebėjimų, tačiau nebuvo pasiruošęs tam, kas nutiko balandžio 3-osios rytą.

Tiek jam, tiek didžiajai daliai taivaniečių dar miegant, 24 mln. gyventojų turinčią Azijos salą stipriai supurtė žemės drebėjimas. Jo epicentras buvo vakarinėje salos dalyje, Hualieno provincijoje, o stipriausias smūgis siekė net 7,7 balo pagal Richterio skalę.

Vos už 100 kilometrų nuo Hualieno esančiame Naujajame Taipėjuje, kuriame gyvena ir žaidžia E.Želionis, buvo juntamas 7,2-7,4 balų smūgis.

Tai – didžiausias žemės drebėjimas Taivane nuo pragaištingo 1999 metų Džidži smūgio, kai žuvo 2415, buvo sužeisti virš 11 tūkst. taivaniečių, o nuostolių pridaryta net apie 300 mlrd. JAV dolerių.

Nuo tada Taivanas ruošėsi panašiems smūgiams, stiprino senus statinius ir kur kas tvirčiau rentė naujus, bet išaušusi naujo stipraus žemės drebėjimo diena vėl užklupo šią salą netikėtai.

„Matai, kad visas namas girgžda, supasi, daiktai krenta, tai nejauku darosi, – pokalbyje su 15min pasakojo E.Želionis. – Galvoji, išlaikys namas ar ne, bet negali nieko padaryti – atsisėdi, žiūri ir lauki, kol pasibaigs. Po to sužinojau, kad buvo labai stiprus žemės drebėjimas.“

Laimei, šį kartą nuostoliai Taivane buvo kur kas menkesni nei tą prieš ketvirtį amžiaus. Skaičiuojama, kad žuvusių skaičius siekė 17, sužeistųjų – 1,1 tūkst. Materialiniai nuostoliai vis dar neaiškūs, bet turėtų siekti mažiausiai aštuonženklę, jei ne devynženklę, sumą.

„Buvo sienų skilimų, glaisto sutrūkinėjimų. Bet ačiū dievui, kad be aukų, be traumų, be rimto turto sugadinimų, nekalbant apie nukritusius rėmelius ar sudaužytas vazas“, – apie savo ir aplinkinių Taivane patirtus nuostolius pasakojo E.Želionis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Želionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Želionis

Naujojo Taipėjaus CTBC komandai atstovaujantis lietuvis išskirtiniame pokalbyje papasakojo ne tik apie bauginančią žemės drebėjimo patirtį, bet ir apie krepšinį bei gyvenimą Taivane, netikėtą patirtį Saudo Arabijoje, žaidimą prieš NBA įžymybę Dwightą Howardą ir dabar jau abejonių keliantį planą po karjeros pabaigos persikelti gyventi į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius