Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno „Žalgirio“ sirgalių Dievas susirado naują darbą

1999 metais Kauno „Žalgirį“ į Eurolygos viršūnę aikštėje stūmęs įžaidėjas Tyusas Edney ir baigęs žaidėjo karjerą liko krepšinyje. Dabar jis gavo naujas pareigas.
1999 metais „Žalgirį“ į Eurolygos čempionų sostą vedęs Tyusas Edney ir baigęs žaidėjo karjerą liko krepšinyje.
1999 metais „Žalgirį“ į Eurolygos čempionų sostą vedęs Tyusas Edney ir baigęs žaidėjo karjerą liko krepšinyje. / „Scanpix“ nuotr.

„Tyusas Edney yra Dievas“, – plazdeno plakatas Karmėlavos oro uoste 1999 metų balandžio 22 dieną, kai laimingi Kauno „Žalgirio“ sirgaliai pasitiko naujuosius Eurolygos čempionus.

„Žalgiris“ tada triumfavo Eurolygos finalo ketverte, pirmą ir iki šiol vienintelį kartą per šalies istoriją laimėjęs elitinį Europos krepšinio turnyrą.

178 cm ūgio T.Edney buvo pripažintas naudingiausiu finalo ketverto Miunchene žaidėju, visą sezoną buvęs „Žalgirio“ atakų varikliu, žavėjusiu aistruolius greitais reidais ir akrobatiniais metimais.

Po „Žalgirio“ amerikietis buvo trumpam sugrįžęs į NBA, bet ilgiau žaidė kitose Europos komandose – Trevizo „Benetton“, Romos „Lottomatica“, Pirėjo „Olympiakos“, Bolonijos „Climamio“.

Karjeros pabaigoje jis dar rungtyniavo Mariupolio „Azovmaš“, „Caja San Fernando“, o paskutinė stotelė buvo Zgoželeco „Turow“ (Lenkija).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Istorinė „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje

Baigęs žaisti, T.Edney liko krepšinyje ir ilgam sugrįžo į UCLA universitetą, su kurio komanda buvo laimėjęs NCAA čempionatą 1995 metais.

Los Andželo universitete jis septynerius metus buvo atsakingas už krepšinio operacijas, kol gavo pasiūlymą tapti trenerio asistentu ir tokiose pareigose dirbo 2017-2019 m.

Vida Press nuotr./Tyusas Edney
Vida Press nuotr./Tyusas Edney

2019 metais, pasikeitus treneriams, T.Edney pasislinko į UCLA sportinio departamento atstovo veiklą, bet noras dirbti ne vadybininku, o treneriu išsipildė: nuo 2022 metų iki pastarojo sezono pabaigos jis dirbo San Diego universiteto trenerių štabe.

Dabar T.Edney sulaukė kito darbo.

51 metų T.Edney į savo štabą pakvietė „Pepperdine Waves“ naujasis treneris Edas Schillingas.

Jis gražiai pristatė savo pagalbininką: „Turėjau sėkmės dirbti su treneriu Edney per savo laikmetį UCLA komandoje. Tyusas yra akivaizdžiai gerai žinomas žaidėjas ir asmenybė Kalifornijoje. Turėti tokios reputacijos žmogų mūsų štabo dalimi yra tikra palaima.“

„Pepperdine Waves“ komanda su naujais treneriais tikisi sugrįžti į pergalių kelią po prasto praėjusio sezono, kai laimėjo 13, o pralaimėjo 20 mačų NCAA varžybose.

Vida Press nuotr./Tyusas Edney
Vida Press nuotr./Tyusas Edney

Asmeniniame T.Edney gyvenime yra įvykę permainų nuo tada, kai 1998 m. prieš skrisdamas į Kauną T.Edney klausinėjo, ar mieste yra gimdymo namai.

Su pirmąja žmona Buffy, kurią vedė dar labai jaunas, vos pabaigęs studijas UCLA, susilaukė dviejų dukrų. Žaisdamas Trevize krepšininkas sutiko su Italijos–Brazilijos šaknų turinčią antrąją savo žmoną Ainoa Da Silva, su kuria susilaukė Tyuso Jaunesniojo.

Vida Press nuotr./Tyusas Edney
Vida Press nuotr./Tyusas Edney

O štai T.Edney dukra Kennedi prieš kelerius metus laimėjo NCAA gimnastikos moterų čempionės titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius